Proje Portföy Yönetimi

Proje portföy yönetimi, proje ve program yönetiminden tamamıyla faklıdır. Proje ve program yönetimi, yürütme ve teslimat ile, projeleri doğru yapmak ile ilgilidir. Proje portföy yönetimi ise doğru zamanda doğru projelerin yapılması amacıyla, proje seçim ve yönetiminin yatırım yapma esasına göre yapılmasıdır. Tamamen farklı teknikler ve bakış açısı gerektirir.

İyi bir portföy yönetimi, organizasyonun stratejik yönelimine uygun projelerin seçilmesiyle değer artırır. Bunu kısıtlı kaynakların kullanılması ve projeler arası sinerjinin oluşturulması ile yapar. Şirketler, ne yazık ki, portföy yönetimini, çoğu zaman olması gerektiği gibi yapmıyor. Sonuçta, stratejik sonuçlar almak yerine yanlış projelerin yapılmasına karar vererek veya iş birimine “hayır” diyemeyerek zaman kaybı yaşanıyor.

Sorun

Neredeyse tüm organizasyonlar kaynak ve paralarının yapabileceklerinden çok daha fazla proje yükü altındadırlar. Bunun üzerine bir de sonradan eklenen “çok önemli” talepler hiçbir zaman bitmez. Bu durumda yapılabilecek ek kaynak ve finans yatırımları da yeterli olmayabiliyor ve projelerde kötü sonuçlar alınmaya devam edilebiliyor. Çünkü hali hazırda olması gerekenden daha fazla ve hatta “yanlış” projelerde eş zamanlı çalışan kaynaklar için durum içinden çıkılmaz olabiliyor. Bu durumda karşımıza çıkansa gecikmeler, bütçe aşımları ve tabii ki düşük kalite.

Çözüm

Üretken organizasyonlar, kısıtlı kaynaklarını en iyi projelerde konumlandırmak isterler. Proje portföy yönetimi, bu zorlu kararda, yani hangi işlerin ne zaman yapılması gerektiği kararında, işletmelere yardımcı olur. Proje portföy yönetimi, stratejik planlamanın, projelerin yürütülmesi ve stratejik hedeflerin gerçekleşmesine bağlanmasını sağlayan bir huni görevi görür.

portföy yönetimi hunisi
portföy yönetimi hunisi

Huninin ağzı tüm fikirlerden oluşur. Bu fikirler stratejiden, regülasyonlardan ve kişilerin bireysel fikirlerinden oluşabilir. Huninin göreviyse, tüm fikirlerin bir filtreden geçirilerek sadece yapılması “kriterlere” uygun olanların diğer tarafa geçirilmesi, geri kalanının ise reddedilmesidir. Sonuçta kalan küme odaklanılacak, koordine edilecek ve yürütülebilir projelerden oluşur. İşte bu projeler organizasyon hedefine hizmet edecektir.

Proje portföy yönetimi, proje ve program yönetimini tamamlayıcı niteliktedir. Proje portföy yönetimi, en iyi projelerin seçilerek organizasyonun doğru yöne yönelmesini sağlar. Seçilen projeler, proje ve program yönetimine iletilir. Böylelikle doğru işlerin, doğru zamanda, doğru birliktelikle başlatılıp yürütülmesinin önü açılmış olur. Rol bazında sorumluluk özeti yapmak istersek:

  • Portföy yöneticisi    : Doğru projelerin yapılması
  • Program yöneticisi  : İlgili projelerin birlikte yapılması
  • Proje yöneticisi         : Projelerin doğru yapılması

Sonraki yazılarda portföy yönetiminin detaylarına değineceğiz. Bu arada MIF Yazılım & Danışmanlık PPM hizmetlerini incelemek için tıklayınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.